Doorgaan naar hoofdcontent

Kassa!



Nog even wat ingrediënten kopen bij de Albert Heijn, en terwijl ze op de band bij de kassa lagen (de mandjeskassa want haast) en zich richting kassier bewogen sprak de oudere dame vóór me mij aan: ”wat heb je lekkere dingen gekocht” nou was ik me van geen kwaad bewust en had dus haast, maar iets in haar intense blik deed mij even de klok vergeten. Ze wees op de gerookte makreel en zei:”heb je die wel eens gebakken?” Ik zei wat kribbig: ”Nou deze specifieke makreel niet, en nee, ook niet in het algemeen, nee.” En toen stak ze van wal, en wat er volgde deed alle mensen met mandjes achter mij, zuchten en na van verloop van tijd besluiten bij een andere rij aan te sluiten, behalve de man achter mij want die had zijn twee flessen Port en een fles witte wijn al op de band liggen, hij luisterde mee. De oudere dame vervolgde haar culinaire aanwijzingen: ”de kop er af hakken en dan met vel en al even aan twee kanten bakken, je eet je vingers er bij op. Ik knikte enthousiast en liet merken de boodschap te hebben begrepen en schuifelde ietwat meer richting kassier. Maar zij had dan weliswaar wel afgerekend maar dat betekende voor haar allerminst de afronding van haar activiteit bij de kassa. “heb je wel eens een kip klaargemaakt als een Hazenpeper?” (wat?) “nee, nooit” zei ik beleefd. “je neemt een goudrenet, honing, .... en..... (dat ben ik vergeten) en je wrijft de kip er mee in en heerlijk.”

Ja, en toen dook ik er echt in en vroeg haar of het dan in de braadpan moest of in de oven. Een kleur kwam op haar wangen bij deze belangstelling: “nee gewoon in de braadpan met zo’n asbestplaatje, oh nee die mogen niet meer, maar ja je weet wel een sudderplaatje en dan 3 uur stoven, je eet je vingers er bij op”. Inmiddels was de man achter mij ook betrokken bij dit gesprek, hij vroeg haar: ”en u hebt nog wel vingers over na al dat smullen?” zij: ”ja tuurlijk” ging ondertussen op haar rollator zitten en sprak hem vermanend toe: ”jongeman, ik zou die flessen neerleggen want als ze omvallen .... Heel adrem sprak hij vrolijk: “nou dan begint de borrel gewoon alvast hier hoor” en dat zag ik ook al wel gebeuren want ze nam alweer een aanloop naar de volgende culinaire tip:”weet je wat je moet doen met aardappels die uitlopers hebben?” nee dat wisten de man achter mij, de kassier en ikzelf absoluut niet.

Zij wel: “die schil je, hak je in blokjes zet ze onder water in een pannetje en na twee dagen in de ijskast zijn ze zo lekker als nieuwe aardappelen”. Zo die zat, kon het nog beter worden? Ja hoor: “mijn moeder kwam uit Gent en mijn vader uit Maastricht en wij waren vreuger thuis altijd met eten bezig. Bijvoorbeeld, wil je met kerst verse asperges eten?” nou dat wilde de man achter mij en ik wel, de kassier niet want die had wat anders aan zijn hoofd bleek wat later. “Je schilt de Asperges die je natuurlijk vers van het land koopt, je doet ze in een diepvriesdoos helemaal onder water, sealed het luchtdicht af en vriest het in. Dan heb je met kerst heerlijk verse Asperges” Nu kon de kassier zijn Albert Heijn bloed niet meer tegenhouden: ”maar dat hoeft helemaal niet, wij hebben hier het hele jaar door Asperges, voor de helft van de prijs ze komen uit Chili.” Nou dat vonden de man achter mij, de oudere dame en ik belachelijk!

Dus spraken we allen schande van de energie die hiermee verkwist werd. De man achter mij:”ik ben voor lokale producten”, de oudere dame: ”ja en ik kook uitsluitend met seizoens produkten, en ik: ”lokale produkten inkopen garandeert nog wat economie hier!” De kassier was hier niet blij mee. De kassier werd nu dus voor het eerst ongeduldig en vroeg ons wat op te schieten omdat niet iedereen zo veel geduld had als wij. Ja zeker de mensen die NU hun Asperges willen in plaats van in het voorjaar, die hun waterige aardbeitjes 24 uur beschikbaar willen hebben 365 dagen per jaar. De oudere dame nam afscheid, ik rekende af, de man achter mij ook spoedig daarna en terwijl we de boodschappen in onze tassen deden vroeg de man achter mij nog: ”heb je nou alle ingrediënten onthouden, ik weet zeker dat ik morgen niet meer weet hoe die kip moet, en hoe zat dat nou met die Asperges?” Ik vertelde hem dat ik mij ook ernstige zorgen maakte en had spijt dat ik de oudere dame niet had gevraagd of ik haar eens zou kunnen interviewen over deze handige culinaire tips.

Reacties

Populaire posts van deze blog

  Als de schuurdeuren op zondag open gaan…   Op het platteland wonen betekent ruimte, rust en regelmaat. Alles gaat zijn gang, de boer ploegt, de dominee dartelt rond op huisbezoek en de notaris noteert wat dagelijkse beslommeringen zodat de mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Maar als de zes dagen van werken, eten en slapen gedaan zijn dan gebeurt er iets van andere orde. Op de zevende dag vindt er een gedaanteverwisseling plaats. De mensen trekken een ander kostuum aan, lopen naar hun schuren, garages en andere bouwsels en gooien de boel open. Achter die deuren staan paarden of paardenkrachten te wachten op hun bevrijding om zo de eigenaren te bevrijden. In het openzwaaien van die deuren voltrekt zich een grote opluchting, een zucht naar vrijheid een verlangen naar snelheid, herrie en onvoorspelbaarheid.   Een verborgen rijkdom brult en hinnikt en de eigenaren vertonen een brede lach,   zij kiezen een pad waar ze de rest van de week voor werken en naar verlangen. O

Funky Nassau

Een Blog over een cadeautje aan jezelf. Dansen! Sinds 6 jaar dans ik twee keer per week bij Bruce Dance Factory in Eindhoven. En dat is goed voor de conditie, de ontspanning, de energie en levenslust. maar vooral: dat gevoel!!   Het gevoel dat je krijgt als je regelmatig danst bij Bruce Dance Factory (BDF) laat zich misschien wel het beste beschrijven als   ´ Funky Nassau ’. Open deze link terwijl je verder leest.  https://www.youtube.com/watch?v=XOann4GOpm8   Vandaag had ik een gesprek met de oprichter en eigenaar van BDF, Bruce Yanez, na de maandagochtend dance work out. De aanleiding was een uitdagende choreografie,  waar zowel Bruce als wij helemaal in op gingen, daar spraken we na de les verder over. ‘Welke inspiratie zagen wij vanochtend Bruce?’ ‘Voor de les dacht ik even heel sterk aan mijn moeder’ vertelde Bruce, ‘en als vanzelf had ik de choreografie voor de les gebaseerd op haar’. ’Hoe zit dat dan Bruce was je moeder danslerares?’ Ha, ha,

Als mensen er niet meer zijn

  Vandaag besloot ik na lange afwezigheid, eens in Linkedin te duiken. De aanleiding was dat ik contact wilde houden met ex-studenten en afstudeerders. Natuurlijk wilde ik eerst kijken wie er al met mij verbonden was via dit platform. Een dubbele uitnodiging lijkt wel erg wanhopig. De lijst van contacten verscheen en op de derde plaats stond de naam van een kennis die ruim een maand geleden overleden was. Haar, voor mij, plotselinge overlijden had mij behoorlijk geraakt en toen ik opeens haar naam zag, sloeg ook nog het bewustzijn van de eindigheid toe. Zij staat gewoon nog op Linkedin, en het leek mij verstandig om dan haar als contact maar te ‘verwijderen’. Toen ik dat probeerde te doen, werd mij eerst medegedeeld dat ik het contact ging verwijderen, maar dat de persoon zelf daarvan niet op de hoogte werd gesteld. Daarmee sloeg al helemaal het mysterie van het leven toe. Een dode verwittigen dat zij uit een contactenlijst wordt verwijderd zal in de ogen van het heelal een futiliteit