Doorgaan naar hoofdcontent

Voetgangersbruggetje in aanleg. In aanleg is het een voetgangersbruggetje...

Gedurende de laatste drie maanden van 2009 (die behoorlijk fris, zelfs koud te noemen zijn) loop ik hetzelfde traject hard.
“Waarom?” zult u misschien vragen of:  “zit er iemand achter je aan dan?”
Alhoewel dit zinnige vragen zijn, leg ik ze even naast me neer, om mijn punt te kunnen maken. Over het riviertje “de Tongelreep” is in voornoemde periode een voetgangers bruggetje gemaakt. Pal naast een bestaand bruggetje waar snelverkeer, fietsers, scooters en ook voetgangers dagelijks over gaan.
Er staat een groot bord opgesteld vlak voor de plek waar de werkzaamheden plaatsvonden. Op dat bord, van de Gemeente Eindhoven, is een schets afgebeeld van hoe het bruggetje gaat worden, en ja het lijkt precies, en bovendien een mededeling dat “hier een voetgangersbruggetje wordt aangelegd”.

Dit bord heeft mij geïntrigeerd gedurende de keren dat ik daar langs liep.
Het prikkelde mijn fantasie, eerst omdat er nog niets was, en ik mij ook afvroeg of het zinvol was, maar op de Gemeente Eindhoven vertrouwend nam ik aan dat het inderdaad een zinvol bruggetje zou gaan worden.
Dit omdat het heel dicht bij een prachtig nieuwe bejaardenoord werd aangelegd, dus ik maakte de associatie met Rollators, stokken en kuierende bejaarden met dito personeel.

Het had wel iets aandoenlijks in mijn ogen. Een extra brug ter opwaardering van de bejaarden in dat mooie nieuwe huis. Een boodschap:”Ja, we zien jullie wel, en omdat dat te bewijzen maken we een mooi bruggetje over de Tongelreep speciaal voor jullie ”.

Je zag stoere mannen aan het werk, met lieslaarzen in het water, die de beschoeiing in de stromende (!) regen tegen de wal van het riviertje probeerden te plakken. Later zag je machines de belendende weilanden platwalsen om betonnen onderdelen aan beide zijden van de oever te brengen. Je zag de mannen hard werken aan dat bruggetje en ik fantaseerde voort telkens geprikkeld door dat bord waarop het bruggetje werd aangekondigd.

Ik dacht: ”Zou het misschien voor de veiligheid van alle voetgangers zijn? Dus ook van mijn joggende zelf?” Immers ik stap het riviertje via de reguliere brug over samen met fietsers op het fietspad. Overig verkeer was gescheiden door een behoorlijk dikke trottoirband. Door deze gedachte werd de doelgroep van dit bruggetje allengs groter.
Dat stelde mij, als enthousiaste belastingbetaler, behoorlijk gerust.

Het bruggetje nam vaste vormen aan, en ja het leek precies op de schets op het grote bord. Het leek daarentegen niets op het bruggetje wat er al lag. Dat, bedacht ik me tijdens weer een jogpartij, is niet erg consequent. Maar omdat ik persoonlijk niet van de esthetica politie van Eindhoven was, schudde ik deze afschuwelijke gedachten van mij af.

En nu, in de barre kou terwijl ik weer aan het joggen was, want dan doe ik een hand op de rug en schaats ik toch, is ineens het bruggetje af.
Dat moet wel want de activiteiten zijn gestaakt en het kan niet aan het barre weer liggen want de werkmannen hebben door weer en wind doorgewerkt. Af. Wat zie je? Een bruggetje over een klein riviertje. En... er leidt geen voetpad, wandelpad of iets dergelijks naartoe. Dus om als joggende voetganger het bruggetje te nemen, moet ik via het struikgewas springend het bruggetje bereiken en dan kan ik oversteken waarna ik weer tegen een steil stuk berm moet klimmen richting fietspad. Huh? Dit doorkruiste mijn theorie over wandelende bejaarden en ook die van de veiligheid voor het voetvolk in het algemeen. Of zou het zo zijn dat dit bruggetje, zoals het bord meldt, in aanleg was.

Immers je kunt iets aanleggen maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er gebruik van gemaakt gaat worden. In aanleg, het “legt” er toch al, en nu? Of is het in aanleg een voetgangersbruggetje en wacht de Gemeente suggesties voor gebruik van de burgers af, een soort stille aanjager van een volksreferendum? Wie het weet mag het zeggen. Intrigerende zaak en als de oplossing van dit vraagstuk zich aandient zal ik u zeker op de hoogte stellen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het hemelsche gerecht...wanbetaler ontsnapt, eiser verlicht.

‘Het hemelsche gerecht heeft zich ten lange leste   Ontferremt over my, en mijn benaeude veste ’                       Uit het Toneelstuk ‘Gijsbrecht van Aemstel’  van Joost van den Vondel (1659)  De Rechter.  Acryl op katoen  80x60 cm AM 2024. Met dit citaat uit het Toneelstuk van Vondel dat ieder Nieuwjaar her en der in Nederland wordt opgevoerd,   open ik deze blog en wil met jullie delen dat soms, ja misschien vaker dan ik dacht het aards gericht niet helemaal uitgebalanceerd is. Derde kerstdag 2023 gaf ik, werkend als zelfstandig scriptiecoach, een vordering op een van mijn afstudeerders uit handen. Want ondanks mijn pogingen om, gesterkt door leveringsvoorwaarden hem tot rede te brengen weigerde hij mijn rekening voor verrichte werkzaamheden te betalen. Wie schetst mijn verbazing dat zelfs toen het incassobureau, dat ik in de arm had genomen, een volledige incassopr...

Alles wat God verboden heeft redt onze Economie!

  Alles wat God verboden heeft redt onze Economie! De vlucht in de duurzaamheid heeft nu een zodanige vormen aangenomen dat het leven in Nederland duur is geworden voor de burgers, buitenlui en bedrijven! Willen we het BNP op peil houden zullen we een tegenovergestelde beweging moeten maken. Diensten, c.q. de diensteneconomie waar Nederland recht op af holt, levert weliswaar nog wel werkgelegenheid op maar geen productie. Het BNP zal gaan dalen evenals onze joie de vivre. Wat te doen op korte termijn? Het is eigenlijk zo eenvoudig dat ik mij verbaas over de genialiteit, de uitvoerbaarheid en vooral: het verhogende effect op de Nederlandse joie de vivre, toch al niet zo hoog in ons vingerwijzende landje. Wat is dan die eenvoudige oplossing? Dat is de tegenbeweging. Dus als iedereen en alles de ene kant op holt, ren je de andere kant op. Dat betekent dat je opeens alles mag! En daarbij is het effect dat de belastingen die je betaalt weliswaar torenhoog is, maar dat je enorm bij...
  Als de schuurdeuren op zondag open gaan…   Op het platteland wonen betekent ruimte, rust en regelmaat. Alles gaat zijn gang, de boer ploegt, de dominee dartelt rond op huisbezoek en de notaris noteert wat dagelijkse beslommeringen zodat de mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Maar als de zes dagen van werken, eten en slapen gedaan zijn dan gebeurt er iets van andere orde. Op de zevende dag vindt er een gedaanteverwisseling plaats. De mensen trekken een ander kostuum aan, lopen naar hun schuren, garages en andere bouwsels en gooien de boel open. Achter die deuren staan paarden of paardenkrachten te wachten op hun bevrijding om zo de eigenaren te bevrijden. In het openzwaaien van die deuren voltrekt zich een grote opluchting, een zucht naar vrijheid een verlangen naar snelheid, herrie en onvoorspelbaarheid.   Een verborgen rijkdom brult en hinnikt en de eigenaren vertonen een brede lach,   zij kiezen een pad waar ze de rest van de week voor werken en ...