Doorgaan naar hoofdcontent

de Tandarts


Toen ik vanochtend (08.00 uur) mijn mond opende bij de tandarts werd ik verzocht mijn hoofd iets naar rechts te draaien zodat het nog net even wat meer pijn kon gaan doen... en mijn gedachten dwaalden, ondanks de pijn, af naar het conceptuele van een dergelijk verzoek.

De Tandarts is zich bewust van de procedure die hij moet volgen, daar vloeit zijn instructie uit voort. Hij weet wat komen gaat. Immers hij heeft Tandheelkunde gestudeerd, heeft zijn Bul gehaald, en is gaan praktiseren. Wanneer een patiënt in zijn stoel beland, heeft hij al voordat hij welke handeling dan ook gaat verrichten, haarscherp door wat de situatie is, kortom hij OVERZIET het slagveld, en weet wat hem te doen staat. Hij maakt in een flits een behandelplan en als de tijd hem dat toestaat, gaat hij tot actie over. Kleine mankementen worden meteen gefikst en, nu ja, wonderen duren nou eenmaal wat langer. Waren alle situaties in ons leven maar zo overzichtelijk. Neem nou de actualiteit, na 10 minuten de krant lezen ben je toch volledig het overzicht kwijt? Het kan aan mij liggen maar ik krijg de indruk dat we alles weten te compliceren. Als een Bank dreigt om te vallen omdat het slecht gemanaged is stoppen de toezichthouders ze nog wat extra geld toe als beloning. Want stel je voor dat het systeem tegen het licht wordt gehouden en het blijkt dat het een slagveld is waar niemand meer door de bomen het Bos ziet!

Dus nee, pappen en nathouden en vooral niet met een witte jas aan en met van die heerlijk behaarde armen, een poppenspiegeltje hanterend de boel rechtzetten, repareren en klaar u mag spoelen". Hoe meer ik er over na denk hoe meer ik DE TANDARTS een held vind. Ga maar na, daar ligt in een kwetsbare houding iemand onder "Boys van Brasil" licht met de mond wijd open pijn te lijden terwijl de Tandarts in een zeer kort tijdsbestek, doet wat ie doen moet! Is er te veel afstand tussen degenen in het veld en degenen die moeten opletten?

Of is het misschien zo dat er geen Tandheelkunde voor financiële praktijken bestaat en dat we niet weten waar we mee bezig zijn? Dat er onder onze eigen ogen Innovatie plaatsvindt maar dat niemand het poppenspiegeltje hanteert? Ja dat kan met Innovatie. Daarom immers is het nieuw. Niemand kent het nog laat staan herkent het als er iets mis dreigt te gaan. Maar, dacht ik, inmiddels mijn hoofd naar de linkerzijde kerend, dan is dat eigenlijk goed nieuws! Dan lees ik in de krant dat iedereen zich moet schamen, maar dat is helemaal niet zo, we moeten blij zijn! Er is sprake van vernieuwing. Het is alleen een kwestie van ontdekken waar die innovatie dan plaatsvindt. Vastpakken en naar boven halen. Ondertussen sprak mijn held tot mij: "Mevrouw we moeten even een röntgenfoto van uw kies maken". Terwijl ik naar het donkere kamertje liep raakte mij een diep gevoel van herkenning. Dat is het, röntgen! Noodzaak dwingt tot handelen. Innovatie is immers zoals Einstein het al zo mooi zei:"Necessity is the mother of Invention". Dus de hele financiële crisis is de kraamkamer. Het broeiend nest om de dingen anders te doen. Dit bezoek aan de Tandarts had mij zeer opgebeurd. Nadat ik een afspraak voor een uur behandeling van de zieke kies had gemaakt, was mijn Tandarts ook vol goede moed:" U zult zien, een fluitje van een cent".
Bedankt Tandarts!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’