Doorgaan naar hoofdcontent

Inspiratie

Inspiratie is een gek fenomeen. Als je het nodig hebt is het er niet en als het er wel is ben je met iets anders bezig en kan je het even niet vormgeven. Het is hetzelfde met investeren. Anticyclisch dus. Heb je het geld dan heb je geen hoge nood. Heb je het niet dan heb je het nodig. Brrr. Dat we ons daar mee bezig moeten houden. De focus op de (geld) stromen levert een onmiddellijke blokkade op. En als je even niet oplet komt er een vloedgolf.

Op een punt gaat deze hele vergelijking niet op: geld kan je nog gaan sparen, inspiratie niet. Gelukkig denk je dan, dus inspiratie is van een hogere orde, immers, uniek, op het moment te vatten en dus geestelijk. En geestelijk is goed want oneindig. En dat, hum, kan ik van geld niet bepaald zeggen. Als ik de computerman bel omdat mijn e-mail niet werkt, en het zeer hard nodig heb om een klant te voorzien van goede ideeen die geld opleveren, krijg ik twee minuten later een betalingsherinnering van dezelfde computerman. Want door mijn service vraag bracht ik hem direct in contact met zijn lijst Debiteuren. Pure Focus!
Gaat dat zo ook met inspiratie? dus als ik een alert uitvaardig omdat ik nu service nodig heb? dan is er geen tegenrekening Debiteuren. Nee, er komt niets, tenzij ik me juist richt op alles wat niets maar dan ook niets met het onderwerp te maken heeft. Kortom, inspiratie is ongericht, ongecontroleerd en onaardig ook. Maar wat als je er voor je werk van afhankelijk bent? Gekgenoeg is het wel het meest bevredigende systeem dat ik ken. Het brengt je in contact met de oneindigheid (ja ik weet het we zijn aan het zweven, maar dat doet de oneindigheid ook hoor) en dat heeft al veel ideeen opgeleverd die, mits goed uitgevoerd, vernieuwing hebben gebracht. Ga er nog eens over nadenken. Komt er vanzelf meer Inspiratie. Laat het maar stromen. Oneindig graag want dan stroomt de kassa ook vanzelf vol.

Nog een aspect van Inspiratie: onzekerheid. Ga maar na. Je hebt een B.V. die volledig om inspiratie draait. En dus rondom die onzekerheid, en dat al 17 jaar. Pffff. ik wil niet klagen maar het is wel raar. Hoe is het mogelijk. Maar als er dan een klant belt met een uitdagende vraag, dan ga je. Dan duik je in de materie. Dan loop je er dagen mee rond. Circuleren noemen we dat in vaktermen, telkens om de hete brei heendraaien. Snuffelend, voorzichtig aanraken, terugtrekken. Net zo lang totdat je geen kant meer opkan. Je volledig in je eigen staart bijt. En dan komt de verlossing. Inspiratie. "Zo ga ik het doen", en dan begin je te schrijven, en de rest volgt. Als vanzelf. Maar dat is niet zo. Toch een spaartegoed opgebouwd. Al die dagen frustratie, onzekerheid, wanhoop bouwen een krediet op. En dat wordt er op de dag van Inspiratie uitbetaald. Een eindeloos systeem!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’