Doorgaan naar hoofdcontent

Ondernemer in Europa


Tijdens de Europese verkiezingen is er vaak gerefereerd aan de kern van Europa: de handel. We kunnen als Nederlanders ons voordeel doen met deze grote, en steeds groter wordende markt. Ik ben dus al voor Europa sinds mijn middelbare schoolperiode, in de veronderstelling dat Europa al lang bestaat. Tijdens lessen Economie leerde ik van de Steenkolen Handelsvereniging, de Europese Unie, en nu zo het zich laat aanzien Verenigd Europa.

Misschien had ik een hele goede leraar Economie of de rest van Nederland heeft zitten suffen de afgelopen 30 jaar. Want telkens als er gekozen moet worden, gaat iedereen weer nadenken of ze voor of tegen Europa zijn. Dus, je fietst laten we zeggen naar Amsterdam en je vraagt je telkens af of Amsterdam wel bestaat.
Of, sterker nog want daar lijkt het op, je fietst met de rem er op. Nou weet ik ook wel dat ik chargeer, maar komt het hier niet gewoon op neer? We zijn bang. Nou ik niet hoor.

Ik handel al jaaren met mijn kleine B.V. binnen de Europese Unie. En nu kom ik op de reden van mijn positieve houding ten aanzien van Europa. Heeft u wel eens geprobeerd de BTW terug te krijgen van een ander land? Ik bedoel, zoals we dat gewend zijn in zaken.
Je hebt inkopen waarover BTW wordt geheven en dan heb je verkopen waarover je zelf BTW moet heffen. En met een beetje geluk overtreft de BTW op de inkopen die van de verkopen en mag je dus geld terug verwachten van de Belastingdienst. Dit is niet geval in Europa. Ik wist dat niet.
De eerste keer dat ik in het buitenland een evenement organiseerde trok ik na afloop vrolijk de inkoop BTW van de Verkoop BTW af. Wat denkt u? Dat mag niet. Daar kwam ik natuurlijk pas een jaar later achter middels een beboete blauwe enveloppe.

Dat kwam hard aan voor deze redelijk denkende ondernemer. Dus ik ben lid van de Europese Unie, die de handel wil bevorderen en bij de eerste de beste activiteit stagneert het hele verhaal. Ik snapte daar helemaal niets van. Dus betaalde braaf de boete en raadpleegde een accountant. Want inmiddels deed zich in een ander land hetzelfde voor. Afrekenen keurig met BTW, BTW niet terugkrijgen. En nu kom ik op al die Nee zeggers. Tuurlijk er zijn veel regels. Vast wel, ik liep er ook tegen aan. Maar dat is het probleem helemaal niet. Europa moet ons gewoon eens vertellen hoe het werkt.

Hoe ik wel in Portugal, Spanje en Griekenland een evenement kan organiseren zonder het volgende: Je moet dus om je BTW wel terug te kunnen krijgen een aanvraag doen in het daarop volgende jaar. Dus als je iets in januari organiseert mag de BTW het jaar daarop voor 1 juli terugvragen. Wie dat op 2 juli doet is gediskwalificeerd trouwens. En dan nog iets. De aanvraag moet je in de taal van het desbetreffende land doen.
Dus voor een evenement in Spanje heb ik nog zelf iets kunnen schrijven omdat ik toevallig wat Spaans beheers. Voor Portugal legde ik de klemtoon wat anders en raadpleegde ik een woordenboek via Internet. Grieks werd vertaald, evenals Hongaars omdat ik daar niet zo goed in ben. Dus een jaar verder, accountants en vertaalkosten al lang betaald kreeg ik de eerste toewijzing van terugbetaling: In vloeiend Portugees. Spontaan brak bij mij een geval van Fado uit. Om een duistere reden kreeg ik de BTW van consumpties niet terug.

Nou staat een evenement bol van de consumpties dus ving ik bot. Dit ging in alle navolgende landen idem dito. Dus waarom ben ik voor Europa? Omdat dit nou eindelijk qua regels eens geregeld moet worden en dat we daar dan ook iets over horen.
En dat gaat Hans van Baalen voor mij doen. Een dikke zoen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’