Doorgaan naar hoofdcontent

Toeval

Ik zal het kort houden. Serendipiteit. Dat overkwam mij gisteren in een restaurant in Amsterdam. Wat was het geval? sinds enkele weken volg ik een opleiding over Liberalisme. Reuze interessant, waar een klein land groot in kon zijn. Thorbecke en de grondwet, het kinderwetje van Van Houten, dat soort dingen en allemaal Liberalen die dat hebben gerealiseerd.

Ik vond dat ik daar meer van moest weten, immers, de politiek is verzand in discussie over wat wel en wat niet toelaatbaar is op de vierkante milimeter en ik zoek toch liever de ruimte op. Dus het Liberalisme was een logische keuze. Met mij nog zo'n 15 personen in een zaaltje in Mierlo. Ik troost mij met de gedachte dat het OVERAL in Nederland versnipperd plaatsvindt en dat dat allemaal bij elkaar ook een beweging geeft. Goed. De meeste recente les ging over Liberale theorieen en al discussierend kwamen we uit bij Frits Bolkestein.

Zonder uitzondering gaf iedere cursist aan dat sinds Frits afgereisd was naar het Europese het in dit land zwaar weer was op het gebied van visie. Ga maar na, de heer Bolkestein schreef in 1994 bijvoorbeeld dat de komst van zo vele buitenlanders ons land in grote problemen zou brengen, en zo schreef hij, Nederland zou verworden tot Moskou aan de Noordzee. Ja! 1994.

Ik heb dat artikel wel 10 jaar bewaard omdat het mij intrigreerde. Waarom Moskou? En wat waren dan die problemen met al die buitenlanders? Ja nu 15 jaar later praten we over niets anders dan over integratie en is de Overheid groot geworden op alle fronten, zo groot zelfs dat de vraag is waar niet? Moet ik nog voorbeelden geven?

Subsidies op kunst, afvalverwerking, of leuke initiatieven om muliticulti te breien en haken. Om over het rookverbod nog maar te zwijgen, maar daar ben ik specifiek in. Dus na een zeer inspirerende cursus avond, waar bleek dat het Liberalisme een stroming is die onze maatschappij heeft voorzien van heel wat grondbeginselen waardoor mensen zich konden ontwikkelen ongeachte ras, afkomst of geslacht, memoreerden we Frits Bolkestein.

Och, was er nog maar zo iemand in Nederland die een groter scenario kon bedenken. Die ons houvast gaf en hoop. Die ons aansprak op onze eigen capaciteit om te denken, zelf na te denken. Ja stel je voor. Gelukkig hadden we gisteren in ieder geval de intocht van Sinterklaas die zeer druk bezocht was en wel 3 uur interessante televisie opleverde. Terug naar Frits Bolkestein.

Na deze zeer bevredigende cursusavond, ging ik de avond erna eten in Amsterdam. geweldig restaurant, levendige dynamiek, "Dauphine". Na heerlijk te hebben genoten ging ik mijn jas halen.

Wie had op datzelfde moment dezelfde gedachte? Frits Bolkestein! Hij probeerde zijn regenjas aan te doen, terwijl ik overwoog of en hoe ik hem kon aanspreken. Mijn held! Even flitste Elvis Presley door mijn hoofd en ik dacht, "gewoon doen voordat je het weet gaan ze hemelen die helden."
Dus: "Dag mijnheer Bolkestein, vergeef me dat ik u aanspreek, maar ik had gisteren een cursus Liberalisme en we hadden het over u".

De man maakte een schurkende beweging, en dacht waarschijnlijk zoiets als "leuk een middelbaar vrouwtje dat er bij wilt horen". Maar ik drukte door en zei:" we hadden het op de cursus Liberalisme in Mierlo er over dat u een echte icoon bent en dat er sindsdien niemand meer is gekomen met visie". Zo, 't vrouwtje plast haar territorium af. "Oh maar mevrouw dat is heel aardig van u maar ik stem helemaal voor Rutte" Ik haastte me te zeggen "ja dat doen wij natuurlijk allemaal ook hoor, maar ik wilde u gewoon laten weten dat u onze held bent en blijft".

Bolkestein was nog steeds druk doende met zijn regenjas, coördinaten natuurlijk door deze wat rechtstreekse benadering volledig in de war. Nam zich voor toch eens een modern Jack aan te schaffen.
Hij stak zijn hand uit."Zo, mevrouw, en uw naam is?" Die noemde ik en hij begon meteen wat familieleden en functies te memoreren. Jasactiviteit stond stil. "En wat is uw beroep?" Ik kon hem wel knuffelen! Weg middelbaar vrouwtje z.b.b.h. (zonder bezigheden buitenshuis) "ik ben Mangement Consultant en werk voor Directies en schrijf teksten en ook speeches en ik heb dat 17 jaar in mijn eigen bedrijf commercieel gedaan en ik wil mij nu maatschappelijk inzetten."

"Zo, mevrouw dat is heel mooi, ik wens u veel succes daarmee" Nog een handdruk, de jas was aan, ik had hem even een zetje over de schoudervullingen gegeven. Hij voegde zich bij zijn gezelschap, ik liep met mijn dochter naar buiten. Op wolkjes. Buiten stonden mijn zoon en man al te wachten, ze hadden de auto alvast gehaald tijdens mijn Garderobe Experience. Ik liep ze tegemoet: "Weet je wie ik net heb ontmoet?" nou nee dat wisten ze niet en stap nu maar in want we mogen hier helemaal niet staan. "Frits Bolkestein!" "Wat leuk Mama heet onze kat daarom Frits?".
Zucht. Wat een geluk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’