Doorgaan naar hoofdcontent

De wolf en de zeven geitjes

Vandaag kwam ik tot een ontdekking. Ik heb namelijk altijd gedacht dat mijn gebrek aan concentratie mijn handicap was. Het ging immers alle kanten op. Mijn brein was zoals dat in vaktermen heet; een “ongeleid projectiel”. En ik maar denken dat het iets heel slechts was. Maar vandaag, ineens, terwijl mijn brein zich bij wijze van hoge uitzondering wel concentreerde, realiseerde ik mij iets. Het ging als volgt.

Al dagenlang volg ik het nieuws over de Q koorts. In eerste instantie op afstand. “Q koorts”. Qua benaming, hoe afstandelijk kon dat wel zijn. In mijn brein was dat hetzelfde als de X in de Wiskunde. De onbekende factor. Q koorts. Niemand weet waar de Q zit, niemand kan de Q berekenen. Een beetje zoals de X factor van TV. Iemand heeft het wel of niet en een panel van behoorlijk onwetenschappelijke maar deskundige mensen laten zich daar gedurende 90 minuten over uit. Niets aan de hand.
Entertainment, zoals u zegt. Maar de Q koorts is een "wolf in schaapskleren", ja, niet voor niets een dierlijk Oudhollands gezegde. Want terwijl het TV programma met de X factor zich vooral bezighoudt met het gevoel rondom de artiest, is het kabinet rondom de Q koorts met hele
andere dingen bezig. En het gevoel kan ik u vertellen speelt daar geen rol. Want wat is het geval? Het kabinet besliste vandaag dat 35.000 geiten in Noord Brabant afgemaakt gaan worden. Vanwege de Q koorts. Dus terwijl de X factor nog een behoorlijke pre is, zal de Q koorts de geiten zeker tegen gaan werken.

In eerste instantie zouden alleen geiten die de Q koorts onder de leden hebben het leven moeten laten. Maar al na een dag besloot het kabinet dat dit niet genoeg was, alle geiten moesten er aan.

Nu woon ik dus in Brabant en eet al jaren Geitenkaas, drink geitenmelk en ben blij met deze liberale en intelligente wezens die kenmerkend zijn voor de onafhankelijke boer die ruim voor de trend al boerderijwinkeltjes had. En half fietsend Brabant beleefde een hoogte punt op een Heezer Geitenkaas boerderij waar de fietstassen werden gevuld met de witte Geitenkaasjes die linea recta een verband hielden met de Camembert. Daar waren wij trots op!

Ineens was daar de Q koorts. “De regering besloot tot het ruimen van 35.000 geiten in Brabant” zo hoorde ik vanochtend dus op de radio. Nou heb ik wat moeite met het woord ”ruimen” maar dat bracht me meteen ook naar de kern van mijn bezorgdheid. “Ruimen” waar had ik dat woord eerder gehoord? BSE, runderen, Kippen, varkens, wat hebben we daarin een “ruime” historie! Veel op een hoop. Wereldwijde export. Onze economie vierde hoogtij! Maar we kennen allemaal de alarmerende berichten van de gekke koeienziekte, de varkenspest. Onze wereldwijde handel werd er in ieder geval behoorlijk door verpest.

En nu, lieve mensen komt mijn punt. Wereldwijd. Was het maar zo. Het probleem, zo had mijn brein synchroon aan haar handicap geanalyseerd, was juist de concentratie. Zowel het probleem met de runderen, de kippen, de varkens en nu dus de geiten ligt rondom de concentratie.

Terwijl de hoop was gevestigd op een wereldwijde handel, was precies de concentratie van die dieren het probleem. Ik weet toevallig over een Brabantse boer die 9 jaren geleden besloot om zijn geiten boerderij te dupliceren in andere landen. Dus deze vooruitziende geest had geitenboerderijen in Oostenrijk, Polen en Hongarije. Ze werden gehoed en gemolken door plaatselijke boeren, de productie vond daar plaats en hij wist productie te scheiden van afzet. Dientengevolge (prachtig woord) is hij succesvol en vooral gevrijwaard van de Q koorts. Hij wist op tijd de dans te ontspringen door te spreiden. Ik wil niet zeggen wereldwijd, maar hij is onderweg.

Dus ik dacht in mijn persoonlijke onschuld dat gebrek aan concentratie grote problemen zou opleveren in het economische verkeer. Ik ben er vaak op gewezen. “een ongeleid projectiel” daar kan toch niets goeds van komen? Maar nu, met morgen, 35.000 Brabantse geitjes armer weet ik het zo net niet. De geschiedenis herhaalt zich. Het systeem van de runderen, de kippen de varkens en nu de geiten. Waar heb ik dat ook al gezien? Wacht eens, systeem? Allemaal bij elkaar? Ons kent ons toe met bonussen? Ja, nu wist ik het weer. Pfff…. Leren we nou nooit?

Ik ga nadenken over wat ik kan bijdragen aan het doorbreken van deze perpetuum mobile. Wat kun je als individu doen. Mmm... nou in ieder geval meer dan allemaal op een hoop. Zoals ik al van mijn schoonvader, die generaal was, leerde, spreiden levert ruimte op en ruimte levert ideeën op. Moet ik toch eens aan onze regering vertellen. Dus laten we het omdraaien, als de regering nou eens bij de les blijft kunnen de boeren zich gaan verspreiden. Europa, zou het er dan toch dankzij die 35.000 geitjes komen?

Een kerstgedachte: geef een geit cadeau aan mensen die de waarde van een geit kennen:
https://shop.oxfamnovib.nl/geitReacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’