Doorgaan naar hoofdcontent

Voetgangersbruggetje in aanleg. In aanleg is het een voetgangersbruggetje...

Gedurende de laatste drie maanden van 2009 (die behoorlijk fris, zelfs koud te noemen zijn) loop ik hetzelfde traject hard.
“Waarom?” zult u misschien vragen of:  “zit er iemand achter je aan dan?”
Alhoewel dit zinnige vragen zijn, leg ik ze even naast me neer, om mijn punt te kunnen maken. Over het riviertje “de Tongelreep” is in voornoemde periode een voetgangers bruggetje gemaakt. Pal naast een bestaand bruggetje waar snelverkeer, fietsers, scooters en ook voetgangers dagelijks over gaan.
Er staat een groot bord opgesteld vlak voor de plek waar de werkzaamheden plaatsvonden. Op dat bord, van de Gemeente Eindhoven, is een schets afgebeeld van hoe het bruggetje gaat worden, en ja het lijkt precies, en bovendien een mededeling dat “hier een voetgangersbruggetje wordt aangelegd”.

Dit bord heeft mij geïntrigeerd gedurende de keren dat ik daar langs liep.
Het prikkelde mijn fantasie, eerst omdat er nog niets was, en ik mij ook afvroeg of het zinvol was, maar op de Gemeente Eindhoven vertrouwend nam ik aan dat het inderdaad een zinvol bruggetje zou gaan worden.
Dit omdat het heel dicht bij een prachtig nieuwe bejaardenoord werd aangelegd, dus ik maakte de associatie met Rollators, stokken en kuierende bejaarden met dito personeel.

Het had wel iets aandoenlijks in mijn ogen. Een extra brug ter opwaardering van de bejaarden in dat mooie nieuwe huis. Een boodschap:”Ja, we zien jullie wel, en omdat dat te bewijzen maken we een mooi bruggetje over de Tongelreep speciaal voor jullie ”.

Je zag stoere mannen aan het werk, met lieslaarzen in het water, die de beschoeiing in de stromende (!) regen tegen de wal van het riviertje probeerden te plakken. Later zag je machines de belendende weilanden platwalsen om betonnen onderdelen aan beide zijden van de oever te brengen. Je zag de mannen hard werken aan dat bruggetje en ik fantaseerde voort telkens geprikkeld door dat bord waarop het bruggetje werd aangekondigd.

Ik dacht: ”Zou het misschien voor de veiligheid van alle voetgangers zijn? Dus ook van mijn joggende zelf?” Immers ik stap het riviertje via de reguliere brug over samen met fietsers op het fietspad. Overig verkeer was gescheiden door een behoorlijk dikke trottoirband. Door deze gedachte werd de doelgroep van dit bruggetje allengs groter.
Dat stelde mij, als enthousiaste belastingbetaler, behoorlijk gerust.

Het bruggetje nam vaste vormen aan, en ja het leek precies op de schets op het grote bord. Het leek daarentegen niets op het bruggetje wat er al lag. Dat, bedacht ik me tijdens weer een jogpartij, is niet erg consequent. Maar omdat ik persoonlijk niet van de esthetica politie van Eindhoven was, schudde ik deze afschuwelijke gedachten van mij af.

En nu, in de barre kou terwijl ik weer aan het joggen was, want dan doe ik een hand op de rug en schaats ik toch, is ineens het bruggetje af.
Dat moet wel want de activiteiten zijn gestaakt en het kan niet aan het barre weer liggen want de werkmannen hebben door weer en wind doorgewerkt. Af. Wat zie je? Een bruggetje over een klein riviertje. En... er leidt geen voetpad, wandelpad of iets dergelijks naartoe. Dus om als joggende voetganger het bruggetje te nemen, moet ik via het struikgewas springend het bruggetje bereiken en dan kan ik oversteken waarna ik weer tegen een steil stuk berm moet klimmen richting fietspad. Huh? Dit doorkruiste mijn theorie over wandelende bejaarden en ook die van de veiligheid voor het voetvolk in het algemeen. Of zou het zo zijn dat dit bruggetje, zoals het bord meldt, in aanleg was.

Immers je kunt iets aanleggen maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er gebruik van gemaakt gaat worden. In aanleg, het “legt” er toch al, en nu? Of is het in aanleg een voetgangersbruggetje en wacht de Gemeente suggesties voor gebruik van de burgers af, een soort stille aanjager van een volksreferendum? Wie het weet mag het zeggen. Intrigerende zaak en als de oplossing van dit vraagstuk zich aandient zal ik u zeker op de hoogte stellen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’