Doorgaan naar hoofdcontent

Perpetuum Mobile
Na de knieoperatie vond mijn revalidatie plaats in een mooi nieuw medisch centrum in mijn buurt. Daar werken orthopeden, sportartsen en fysiotherapeuten samen om ons allemaal aan het sporten te houden. Dit centrum heeft nog een andere tak van sport namelijk het begeleiden van obesitas patiënten. Onder een dak. Ik heb wel eens de verwerpelijke gedachte gehad, dat het met opzet is. Dat wij sporters zien waarom wij vooral moeten blijven sporten, en dat andersom de obesitas patiënten aan ons sporters zien waarom zij moeten sporten. Maar, dat is waarschijnlijk mijn hersenspinsel. Goed. Ik ben aan mijn knie geopereerd en na twee weken mag ik de krukken aan de wilgen hangen en kom ik hier in dit medisch sportcentrum om aan mijn herstel te werken. Eerst een intake met een fysiotherapeut die met de deur in huis valt:

‘Oh, nee, dat hardlopen, ja hoe zal ik het zeggen, mevrouw ik denk dat u dat wel kan vergeten’.

‘Helemaal?’

‘Daar zou ik wel op rekenen ja, veel te belastend voor uw knie. Weet u wel dat bij elke stap die u al hardlopend doet, twee of drie keer uw lichaamsgewicht terecht komt op uw knieën?’

Mijn gedachten dwaalden af: Hoe moet dat voelen voor een obesitas patiënt, dacht ik, en keek om mij heen waar de club van zwaargewichten aan het zweten waren op hometrainers. Obesitas is een ziekte waar mensen aan lijden die meer dan honderd kilo wegen. Dus bij elke stap dendert er minimaal 300 kilo op een kniegewricht. Brrr. In mijn geval is dat dan wel minder, maar toch ook bij mij dendert er bij iedere stap 180 kilo op mijn knieën. Nooit gemerkt! De fysiotherapeut keek mij afwachtend aan.

Dus sprak ik:’Soooo dat is nogal wat. Maar dan ga ik wel wandelen hoor’ ik was al blij dat mijn knieoperatie goed gelukt was en dat ik weer aan beweging kon doen. Mijn lat lag even niet zo hoog meer. Ik had mij vlot aan de situatie aangepast en begon samen met de fysiotherapeut aan een vier weken durend revalidatie programma. In dit medisch sportcentrum had ik veel revaliderende collega’s in de leeftijd van twintig tot dertig jaar. Voornamelijk superfitte professionele voetballers, volleyballers en een enkel skiër. Dus als je een sport uitkiest: denk dan even aan dit medisch sportcentrum en ga schaken.

In die vier weken heb ik onder uitstekende leiding mijzelf weer volledig mobiel gemaakt. Zelf zo succesvol, dat ik vandaag te horen kreeg dat ik voorzichtig mocht beginnen met een hardloopschema. ‘Huh?’vroeg ik verbaasd, terugdenkend aan het intakegesprek en de sombere voorspelling over gewicht en knieën. ‘Ja, hoor echt waar. ‘Hier is het hardloopschema’ de fysiotherapeut reikte een A4 uit, ‘je mag morgen beginnen met vijf keer een minuut en dan gaan we dat verder uitbouwen’. ‘Jippie’ zei ik, en nam het hardloopschema in ontvangst en fietste met deze trofee naar huis.

Thuisgekomen ging de telefoon, een vriendin die me vroeg: ’hoe gaat het met je knie’?
Ze vertelde vervolgens dat zij ook aan haar knie geopereerd moest worden. Hardlopen ja, dat kon dus even niet meer. Ja, ook een gescheurde meniscus, ja. Ik vertelde haar dat ik een hardloopschema mee heb gekregen en dat het dus heel goed gaat.
Ze zei toen; ’dat is fijn, en ook fijn dat dat medisch sportcentrum zo dicht bij je in de buurt is’. Perpetuum Mobile? Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’