Doorgaan naar hoofdcontent

Allerlei Mensen en hun dingen: VliegangstDe vrouw voor mij, in stoel 12 B tikte onrustig op de armleuning van haar vliegtuigstoel. Dit gerammel werd nog versterkt door haar zeven armbanden die los van elkaar en met grote onregelmatigheid verschillende kanten opdraaiden. Enkele strengen van haar lange blonde haar waren nat. Ze bewoog haar hoofd van links naar rechts en in deze beweging schuurde ze een gat in de hoes van de hoofdsteun.  Haar linkerbeen klapperde in een vervaarlijk snel ritme, en ze pakte weer een streng van haar blonde haar en stopte dat in haar mond. Luidsabbelend en neuriënd ging deze vrouw helemaal op in haar vliegangst.

Er zijn cursussen voor, vliegangst. Dan leren mensen met vliegangst om de controle los te laten en vertrouwen te hebben. In wezen een cursus in het leren leven. Vervang vliegangst maar door angsten van allerlei aard. Allerlei mensen hebben voor allerlei dingen angst. Voor spinnen. Pleinen. Autorijden. Of gewoon angst voor de angst. We kennen die tegelwijsheid wel: een mensch lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. Hangt vaak in wachtkamers.

De man naast me had de vrouw met vliegangst ook opgemerkt en keek mij aan met een alwetende blik.’Ja, vliegangst hè’? Zei hij tegen mij en ik knikte maar eens.

Hij tikte op haar schouder en sprak op geruststellende toon tegen haar:’Juffrouw gaat het? Kunnen wij iets voor u doen?’ Geen antwoord, het schudden voor ons ging gewoon door. Ik bekeek de man naast mij op stoel 13 A eens wat beter. Groot, gespierd, gemoedelijk. Gebruind gezicht, ik schatte hem midden vijftig. ‘Gaat u ook naar Alicante?’ vroeg ik hem en dat brak het ijs tussen ons hij bulderde meteen van de lach. ‘Dat mag ik toch hopen ja, hoewel… je weet het nooit hè?’ De vrouw draaide zich met een ruk om, paniek in haar ogen ze siste:’ Hoezo dat mag ik hopen meneer? Op mijn ticket staat Alicante!’

De man schalde terug:’ Ja, op de mijne ook maar dat zegt niets!’ en hij begon te vertellen over hoe hij Nederlandse troepen uit Irak haalde en een tussenlanding in Dubai moest maken. Mijn interesse was gewekt. ‘U bent militair?’ vroeg ik hem.

‘Ik was vijfentwintig jaar vliegenier bij de Nederlandse Luchtmacht, ik ben eervol vervroegd met pensioen gegaan. Hij lachte kraaienpootjes. ‘Ik haalde Nederlandse militairen op uit Bosnië, Djibouti, Afghanistan en Irak met mijn Apache Helikopter . ‘Ik kan u heel wat verhalen vertellen over onze vliegavonturen.’ Hij genoot zichtbaar van de herinneringen.’Die keer dat ik onder vuur moest landen en de macht over de knuppel kwijtraakte en toen … de vrouw voor ons begon nu wel erg hard en diep adem te halen. ‘Wacht even’, zei hij tegen mij en haalde een plastic zakje uit zijn tas, boog voorover en reikte de vrouw het zakje aan: ’Hier juffrouw, adem maar even in dit zakje, u bent aan het hyperventileren’. De vrouw pakte het zakje aan en begon onder luid gesnotter in het zakje te piepen. Hij ging er weer voor zitten en vertelde verder’...Toen ik dus midden in de vuurlinie moest proberen die kist aan de grond te krijgen vloog er zomaar een gedachte binnen en die ging als volgt: Als er iemand is dit vliegtuig zit wiens tijd het is, dan gaan we er allemaal aan. Kijk, en dat gaf me zo veel vertrouwen dat ik slaagde om de kist veilig te landen. Hij boog weer naar de vrouw voor ons, die weliswaar rustiger ademde maar met grote pupillen boven haar plastic zakje hem wild aan keek.

‘ Luister juffrouw ik weet niet of u dat net hoorde maar, weet u, het gaat met het vliegen, en eigenlijk met alles in het leven, het gaat om vertrouwen. Ik zei net tegen mijn buurvrouw dat ik dacht..’ En nu schroefde hij het volume wat op om er zeker van te zijn dat het te verstaan was,  ‘…Toen ik een kist onder grof geschut met militaire troepen er in veilig aan de grond moest krijgen; dacht ik, als er iemand is dit vliegtuig zit wiens tijd het is dan gaan we er allemaal aan. En zo, juffrouw moet u ook gewoon denken!

En toen zag ik dat de juffrouw opeens bewoog. Ze keek op haar horloge.Reacties

Populaire posts van deze blog

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


‘Call me. Any time, any place, anyway’!

Blondie voorspelde in 1980 twee dingen: dat er dringend een mobiele telefoon nodig was en dat verlangen bezong ze in de titelsong van American Gigolo: ‘Call me any time, any place anyway!
http://youtu.be/mOZPRm5BW0Y

En dat Richard Gere er 33 jaar later nog zo appetijtelijk uitziet dat hij in een interview over zijn nieuwe film ‘Arbitrage’ die vandaag uitkomt met een gerust hart Mark Twain kon citeren:
‘Aging is an issue of mind over matter. If you don’t mind it doesn’t matter’