Doorgaan naar hoofdcontent

De grote lokroep
Vogels. Ze overbruggen grote afstanden, gaan waar wij niet kunnen gaan, althans niet op die vrije manier. Ze overwinteren in warmere oorden en komen in het voorjaar terug om onze tuinen op te fleuren.
Maar niet alle vogels! Koolmeesjes bijvoorbeeld overwinteren gewoon in eigen land.
Al vroeg in november bieden supermarkten, dierenwinkels en tuincentra een grote variatie aan van het zogenaamde ‘bijvoer’. We slaan voor enkele euro’s  vetbollen en pindanetjes in. En daar zijn wij dan weer vrij in.
We binden die koolmeesjes, roodborstjes aan ons huis, onze tuin. Onder het mom van ‘het is koud en ze hebben minder te eten’ lokken we deze diertjes . Wij nemen hun vrijheid als het ware een beetje over en worden daar blij van. Immers we zorgen goed voor hen. In onze buurt woont een oudere dame, lichtelijk gehandicapt beperkt in haar bewegingsvrijheid, begint  in september al met haar vetbollen uit te zetten in haar zichtlijnen. In de ochtend zit ze in de voorkamer en kijkt ze naar de meesjes, in de middag bewondert ze de koolmeesjes in haar serre. Beperkt in haar bewegingsvrijheid lokt ze de vogelvrijheid naar haar tuin.
Maar daar kijkt ook nog iemand anders mee. Onze kat. Eerst nog verbaasd hoe makkelijk de prooien worden gepresenteerd, ze hangen immers geconcentreerd aan al die objecten met vetbolletjes,  accepteert de kat al snel het gebodene.
Niet langer moeite doen voor een prooi maar nu de vrijheid worden geboden om alleen maar uit te halen, één beweging te maken en pats een koolmees te pakken. De frequentie van het vogels vangen neemt daardoor enorm toe. Ieder dag worden prooien vanuit dezelfde richting door onze kat het huis binnengebracht.
De dame in de buurt blijft vetbollen kopen, de aanvoer voor de kat is ongekend. Op een dag, diep in november is het mistig, de bladeren glimmen en het is geen weer om nou even lekker buiten te zijn. De dame uit de buurt wil echter nog even meer vetbollen gaan ophangen. Zij is inmiddels verslaafd aan de controle van ‘ophangen, vogels komen, ik kijk en geniet’.
De kat ziet dit allemaal gebeuren en wacht totdat de vetbollen mooi opgelijnd hangen voor de volgende serie koolmeesjes. En dan gaat er iets mis. De dame uit de buurt  glijdt uit terwijl ze de laatste vetbol hangt aan de bovenste tak. Maar… ze kan niet meer overeind komen.
Ze begint te roepen. Ze roept: ‘help!’ terwijl ze in haar tuin op de vochtige grond ligt. Ik kom toevallig met de fiets thuis en denk spelende kinderen te horen in een van de omringende tuinen. Ik luister even, en wil net het huis in gaan als opeens onze kat met een dikke staart en wijd opengesperde ogen naar me toe loopt. ‘Wat is er aan de hand?’ vraag ik me af, dus loop verder de tuin in.
Dan hoor ik het: ‘help, help!’ ja dat lijkt wel de dame uit de buurt. Ik ga op het geluid af. En daar ligt ze op de grond, op haar terras onder de bomen waar wel 50 afgekloven vetbollen, pindanetjes hangen. Ze is uitgegleden terwijl ze nog meer vogelvoer aan het ophangen was. Ze kan vanwege haar handicap niet overeind komen. Gekortwiekt. Ik help haar terug in het huis te gaan. Dit alles gadegeslagen door onze kat. Want ze kan natuurlijk zich helemaal niet permitteren dat haar provider van al die prooien ten onder gaat.
De kat en ik zijn allebei redder. Zij door zichzelf via mij, en ik van de buurvrouw en de dagelijkse aanvoer van vogels voor de kat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe werkt inspiratie?

Suikeroom lost het op!
Een tijdje geleden is hij overleden. Ik heb daarna dan ook een tijdje geleden.
In gedachten spreekt hij wel eens tot mij Wat klinkt zijn stem dan ontzettend blij!
Maar wat nou het mooiste is van al Ik kan bewijzen dat het waar is, al klinkt het mal
Ik heb zijn stem gevangen op een dictafoon En zo is hij van al mijn gedachten mijn suikeroom.
Als mijn creativiteit stagneert Spreekt mijn suikeroom mij toe: ‘Ik heb zo genoten van je verhalen snoes’ Dan smelt ik in mijn eigen kroes.
De creativiteit gaat zo weer vloeien En al het andere geneuzel zal me werkelijk boeien!


'Geestig' een verhaal dat over alle tijden heengaat....

De pauzebel onderbrak zijn gedachten die ver weg waren gevlogen tijdens het concert. Hij stond op en liep de foyer van de stadsschouwburg in. Een kopje koffie bracht hem weer met twee benen op de grond. Hij dacht aan de prachtige klanken van de zanger waar zijn moeder ook zo van hield. De aankondiging van het optreden van de zanger in’ Le Fantôme de l'Opéra’ had hem meteen aangesproken en hij moest werkelijk waar naar dat concert toe. Hij had de laatste tijd wel eens vaker van die aparte momenten. Meestal onderdrukte hij dat gevoel omdat hij er bang voor was. Als boekhouder en belastingadviseur kon hij zich echt niet veroorloven om al te malle uitstapjes te maken. Stel je voor! En toch. 
Het was begonnen toen zijn moeder vier jaar geleden op haar sterfbed lag en daar heel ontspannen, ja geestig bijna, mee om ging. Hij wist nog hoe ze zong en hem en zijn broers betrok bij haar proces. Het leek net of zij de jongens over haar schouders liet meekijken naar een wereld waar hij nog no…

Allerlei Mensen en hun dingen: Rode nagels

Neelie Nails.

Rode nagels. En dan bedoel ik bewust roodgelakte nagels. Neelie Kroes zette de trend, toen ze Eurocommissaris werd. Kijk maar eens op foto’s van haar tijdens congressen, televisieoptredens, altijd die rode nagels.
Rode nagels en succes lijken wel hand in hand te gaan. En natuurlijk willen we dan ook weten wat het mannenbolwerk er van vindt. En wat blijkt: 'Alle leuke modekleurtjes ten spijt, mannen vinden rood nog altijd de allermooiste kleur als het gaat om nagellak bij vrouwen. Het merendeel van de Nederlandse heren associeert deze kleur namelijk met een sexy uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van Etos naar vrouwen en hun nagellakgewoontes dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel wizard onder 500 mannen en 500 vrouwen. Ik kan me voorstellen dat rode nagels gekozen worden om de uitstraling. Rood is de kleur van actie, energie en liefde.

© Siegfried Woldhek 2002 Maartje ’t Hart kiest ook rode nagels.
Kennen we nog meer mensen met rode nagels die succesvol zijn?…